56
64 Paylaşım, 56 Beğeni


Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kara Listedekilere Kredi Veriliyor Mu?

Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bankalarda yaptığınız her işlemi kaydeden bir sistem vardır. Kredi kartlarınız, ödemeleriniz, fatura işlemleriniz ve vergi borçlarınız hakkında bütün bilgiler merkez bankası da dahil olmak üzere tüm bankalarda kayıtlıdır. Yalnızca banka geçmişiniz değil kamuya ait ödemeler; vergiler, trafik cezası ve SGK borçları aynı sistemde kayıt altına alınır. Eğer adınıza kayıtlı bir borcunuz var ve uyarılara rağmen ödemiyorsanız eğer, o zaman da kara liste devreye girer.

kara listeye kredi

İçindekiler

Banka Kara Liste Nedir?

Vadesi geçen ödemelerini yapmayanlar için kara liste oluşturulmuştur.30 günlük ödenmemiş kredi veya kredi kartı borçlarınız olduğunda son kanun değişikliğiyle son 180 gün (6 ay) ödeme mühleti verilir. Bu 180 gün içerisinde borcunuzu ödeyemediğiniz takdirde, 180 gün sonunda yasal takip süreci başlar. Tarafınıza tebligat gönderimi sağlandıktan sonra, adınıza kayıtlı olan tüm banka hesapları, maaş kartı, mal varlığı bloke edilir.

Böylelikle borçlu kişi kara listeye düşmüş olur. Kara listeye alınmış olmak kısa ve uzun vadede sizi olumsuz etkiler. Kısa vadede; borçlarınızın tamamını ödeyene kadar sahip olduklarınıza konulan blokeler kalkmaz. Uzun vadede, tüm bankalar tarafından kayıt altına alınan kredi notunuz düşürür ve bu kredi çekmek için sizi olumsuz etkiler.. Kredi notu, kredi çekmek için başvurduğunuz zaman tüm bankaların görebildiği ve referans aldığı puanlama sistemidir. Düşük kredi puanına sahipseniz eğer kredi almanız neredeyse imkansız. Kara listeye alınmak da kredi puanını aşağıya çeker. Bu listede olup olmadığınızı öğrenmek hiç zor değil. Kara liste sorgulama işlemleri için izlenebilecek birçok yol var. Bunun için risk raporu veya kredi notu öğrenme işlemlerinde bulunmanız lazım.

İlginizi Çekebilir:  Veteriner Nedir? Nasıl Olunur?

Kara Liste Risk Raporu Sorgulama

Zamanı geçmiş, ödeyemediğiniz borçların durumunu “e-devlet” üzerinden ayda bir kez ücretsiz ve detaylı olarak hızlı risk raporu sorgulatabilirsiniz. Bu hizmeti kullananlar için, kredi limit ve borç bilgileri veya çek bilgilerine dair rapor görüntülenebiliyor. Bunun için yapılması gerekenler;
• E-devlete giriş yapmak
• Arama butonuna “risk merkezi raporu” yazmak
• Rapor almak istenilen bilgileri seçmek(onayladığınız zaman SMS yoluyla telefona bir şifre gönderilir)
• Görüntüle ekranına tıklayarak telefona gelen şifreyi girmek

Kara Listedeyim Ne Yapmalıyım?

E-devlet üzerinden almış olduğunuz risk raporu sayesinde kredi bilgileriniz, yasal işlemleriniz ve kara listede olup olmadığınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Risk raporu öğrenmenin bir diğer yolu da BDDK’ya bağlı olan Findeks üzerinden sorgulama yapmaktır. Findeks.com adresine giriş yaparak bankalardaki kredi bilgilerinizi, ödemelerinizi, kara liste durumunuzu 11-12 TL karşılığında öğrenebilirsiniz. Bankalar aracılığıyla ile de ücretsiz kara liste sorgulama işlemi yapılabilir. Bir bankaya gidip sizden istenilen dilekçeleri doldurduğunuz zaman, ortak sistemde kayıtlı olan tüm işlemlerinizin dokümanlarını size sunarlar. Bu sayede risk raporunuz bilirkişi tarafından yorumlanarak yasal işlemleriniz için size daha açıklayıcı bilgiler verilir.

İlginizi Çekebilir:  Ali Gaffar Okkan Kimdir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2020 Vergi borcu (affı) yapılandırma nasıl yapılır?

kara listedekilere kredi


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

56
64 Paylaşım, 56 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Aman Tanrım Aman Tanrım
0
Aman Tanrım
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Komik Komik
0
Komik
İşe Yarar İşe Yarar
0
İşe Yarar
Kötü Kötü
0
Kötü
Olumsuz Olumsuz
0
Olumsuz