Böbrek Nakli Nasıl Yapılır? Sizin için yazımızda derledik…
Böbrekler insan için hayati derece önem taşıyan organlardır. Bir travma sonrası ya da kronik rahatsızlık sebebiyle nakli kaçınılmazdır. Dünyada en çok nakli gerçekleştirilen organ da böbrektir. Kronik böbrek yetmezliğine alternatif tedavi olarak diyaliz görülüyor olsa da uzun vadede ve kesin çözüm olarak böbrek nakli şarttır.
Böbrek nakli için gerekli olan sağlıklı böbrek genellikle akraba ve aile bireylerinden sağlanır. Yani çoğunlukla canlı kişilerden böbrek nakli gerçekleştirilse de kadavradan nakil de yapılabilmektedir. Her böbrek yetmezliğinde nakil yapılmaz. Böbrek nakli için gereken şartlar vardır.
İçindekiler
Böbrek Nakli Şartları Nelerdir?
Böbrekler, kişinin tüm yaşamsal fonksiyonlarında yer alır. Bu sebeple de bir defa hastalanınca çabuk tükenirler. Süzme hızı yüzde 10’un altına düşünce nakli düşünülür. Nakledilen böbreğin vücuda uyumlu bir şekilde çalışmaya devam etmesi için doku uyumu ilk şarttır. Tıbbi imkanların gelişmesi de yaş 5-65 yaş şartını ortadan kaldırmıştır. Artık her yaştan gerekli görülen kişiye nakil yapılmaktadır.
Laporoskopik Cerrahi ile Nakil
Günümüzde böbrek naklinde kullanılan en yaygın ameliyat, kapalı ameliyat olarak bilinen laporoskopik ameliyattır. Vücutta geniş kesiklere gerek kalmadan, karından açılan deliklerle nakil işlemi hasta açısından konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Bu sayede iyileşme hızı da artmaktadır. Aksi bir durum gerçekleşmediği takdirde ertesi gün taburcu edilmektedir.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Nakil için uyumlu böbrek bulunduktan sonra donörün göbek deliğine bir kesi atılır ve tüm cerrahi aletlerin geçebileceği bir port yerleştirilir. Bu porttan kamera ve diğer aletler yardımıyla ameliyat yapılır. Kasıktan açılan 6 cm’lik bir kesi ile böbrek çıkarılır. Bu yöntemle işlevini tamamen yitirmiş sağlıksız böbrekler de parçalanarak çıkarılmaktadır.
Nakil Sonrası Yaşam
Nakil sonrası sağlıklı bir yaşam ve düzenli beslenme biçimi şarttır. Nakledilen böbreklerin ömrü 10-15 yıl civarıdır. Bu süreyi uzatmak ve yaşam kalitesini artırmak için özenli davranılmalıdır.
- Tuz tüketimi minimuma indirilmelidir.
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
- Karbonhidrat ve aşırı yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- İlaçların düzenli kullanılması ve tansiyon takibinin yapılması önemlidir.