76
83 Paylaşım, 76 Beğeni

Eczane nasıl açılır, eczane açmak için gerekli bazı belgelerin olması gerekmektedir. İlk olarak bir kişinin eczane açabilmesi için Eczacılık Fakültesi’nden mezun olması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir, eğer diploma yurtdışından alındıysa eğitim denkliğini tescillemek gerekir, sicilinde herhangi bir hırsızlık, dolandırıcılık, iftira ve hile gibi suçların olmaması, başka bir ülkeye sınır dışı edilmemiş olmak ve fiziksel bir engeli var ise bunun kişinin iş yapmasına engel bir seviyede olmaması şartları aranmaktadır. Eczane nasıl açılır bunların dışında eczane dükkânının yeri ile alakalı bazı kurallar vardır. Örneğin eczanelerin kapıları her zaman yola veya cadde kısmına açılmalıdır. Yani herkesin kolayca bulup giremeyeceği yerlere açılması doğru değildir. Eczanelerin hastanelere veya sağlık ocaklarına yakın bir konumda bulunması gerekir.

Eczane açmak için bazı aşamalardan geçilmesi gerekir. Öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun açtığı ilanların takip edilmesi gerekir. İlan açılan yerlere başvurmak için ilan açıldıktan sonra bir ay içerisinde bazı belgelerin elektronik sisteme yüklenmesi gerekir. Gerekli olan belgeler ise kimlik numarası,  kişinin eczacılık diplomasının bulunduğu il sağlık müdürlüğü tarafından onaylanmış sureti, eczalık için bir mani bulunmadığını belirten yazılı dilekçe, daha önce çalışılan mesleki işlerin bulunduğu özgeçmiş, serbest eczane açmak isteyen kişiler daha önce yardımcı eczacılık yapmak zorunda kalmışsa yardımcı eczacılığı en az 1 yıl yaptıklarına dair SGK’dan alınan belge ve mesleği yapmak için bir engelin bulunmadığını belirten sağlık raporu ile mesleğe engel olmayacak şekilde gözlerin gördüğüne dair doktor raporu gerekir.

İlginizi Çekebilir:  Whatsapp ile Nasıl Para Kazanılır?

Tüm bu başvurular tamamlandıktan sonra 10 gün içerisinde yerleştirme puanları hesaplanır ve yerleştirme işlemleri yapılır. Eczane nasıl açılır Başvuru yapan kişilerin içinden puanı en yüksek olanlar eczane açmaya hak kazanırlar. Bu sonuçlar da açıklandıktan sonra son bir süreç kalır. Bu da sonuçlardan sonra 90 gün içinde elektronik sisteme yükledikleri belgelerin orijinallerini ve eczacı odası kayıt belgelerini, eczane açılacak yerin bir mimarın hazırlamış olduğu kroki ve dükkanın kanunlara uygun olduğuna dair il sağlık müdürlüğünden tasdik edilen rapor ve yapının kullanım izninin olduğu belgesini il sağlık müdürlüğüne vermek gerekir. Tüm bu başvurulardan sonra kişinin hakkında hile değerlendirmesi yapılır. Eğer bir sorun çıkmazsa eczane ruhsatnamesi eczacıya verilir.

Eczane Nasıl Açılır? Eczane Açma Maliyeti
Eczane Nasıl Açılır? Eczane Açma Maliyeti

İçindekiler

Eczane Açmak İçin Gerekli Maliyet Ne Kadardır?

Eczane açabilmek için gerekli olan belirli bir maliyet yoktur. Bu süreçte harcanan miktar girişimcinin kendi maddi durumuna göre belirlenmektedir. Fakat bu durumda genel olarak harcanan en az miktar 80.000 TL’dir. Ancak bunun içine dükkan tadilatı, dükkan dekorasyonu, ilaçlar için raf ve ilaç alımı gibi masraflar da eklendiği zaman maliyet daha da artabilir. Eczane nasıl açılır eczane için tutulan dükkanın kiraları da ortalama olarak 2.500 ve 7.500 TL arasındadır. Eczane açmak para kazandıran iş fikirleri arasında yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Az, Sermayesiz İş Fikirleri ile Para Kazanma 2022

Eczane Açmak İçin Gerekli Diploma

Eczane açmak için gerekli olan okul diploması, Eczacılık bölümlerinden alınan diplomadır. Yeni eczane açmak isteyen kişilerden diploma talep edilir.

Eczane Açma Şartları 2022

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Kroki
  • Nüfüs Cüzdanı Fotokopisi
  • Mesleki faaliyetleri içerir özgeçmiş
  • Eczacının Sağlık Bakanlığından tescilli diplomasının (ön ve tescilli arka yüzünün) aslı gibidir onaylı fotokopisi
  • Göz raporu
  • Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu
  • Adli Sicil Belgesi ya da eczacının Eczacılık yapmaya mani mahkumiyetinin olmadığına dair yazılı beyanı
  • Eczacı, diplomasında yer alan soyisimden farklı bir soyisim taşıyor ise soyisim değişikliği ile ilgili belge
  • En son çalıştığı iş yerinden ayrılış belgesi (ayrılış tarihi ve belgeyi imzalayan kişinin isim ve unvanı belirtilmelidir) Eczane açmış ise en son açtığı eczanenin durumu ile ilgili olarak, ilgili ilçe sağlık müdürlüğünden, başka bir ilde açmış ise ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan yazının da dosyaya eklenmesi gerekmektedir.
  • Eczane olacak yere ait yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi 
  • Eczane yerinin Eczacılık ile ilgili kanunlara uygunluğu hususunda Eczacı Odası Bölge Temsilcilerinin hazırlayacağı rapora istinaden ilgili il/ilçe sağlık müdürlüğünce tasdik edilmiş rapor
  • İl/İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından düzenlenen muvazaa değerlendirme raporu, -Eczane açılış, nakil, devir işlemleri için başvuran her eczacı hakkında (muvazaaya ilişkin herhangi bir şikayet, duyum, bilgi, belge bulunsun veya bulunmasın) 6197 sayılı Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 6. Maddesi, Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’in 11. Maddesi, Muvazaa Değerlendirme Komisyonlarının Teşekkülü İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge’nin 7. Madde 3.Fıkrası kapsamında muvazaa araştırması yapılması gerekmektedir.
Eczane Nasıl Açılır? Eczane Açma Maliyeti
Eczane Nasıl Açılır Eczane Açma Maliyeti

Eczane Nasıl Açılır Eczane Açma Maliyeti


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

76
83 Paylaşım, 76 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Aman Tanrım Aman Tanrım
0
Aman Tanrım
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Komik Komik
0
Komik
İşe Yarar İşe Yarar
0
İşe Yarar
Kötü Kötü
0
Kötü
Olumsuz Olumsuz
0
Olumsuz