Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir? Emekli maaşı, prim üzerinden hesaplanan kazanç tutarına ve primin ödendiği gün sayısına göre belirlenir. Bu açıdan yüksek bir emekli maaşı için primler ve hesaplanan kazançlar da önemlidir. Memurlar, serbest meslek sahipleri ve işçiler için emekli maaşlarının hesaplanması için ayrı yöntemler vardır.
Emekli Maaşı Yükseltme Yöntemleri
Emekli maaşını yükseltmek isteyenlerin yapması gereken şeylerden biri de SGK’ya yüksek prim yatırmak. Ayrıca 2000 yılı Ocak ayından önceki doğum ve askerlik borcu da emekli maaşını artıran unsurlardan biridir. Emekli maaşlarının hesaplanması memur, serbest meslek sahibi ve işçiye göre değişmektedir. Farklı dönemlerde yapılan sosyal güvenlik reformları ile sadece emeklilik yaşı değil, emekli maaşı hesaplama yöntemleri de değişti. Bu nedenle emekli maaşlarının hesaplanmasında birkaç farklı hesap dönemi vardır. Bunlar 2000 öncesi dönem, Ocak 2000-Ekim 2008 arası dönem ve Ekim 2008 sonrası dönem olarak üçe ayrılmaktadır.
Askerlik Borçlanması Yapın
Emekli maaşını azaltmayacak, artıracak en basit çözüm, prime esas kazanç miktarını yüksek göstermektir. Başka bir deyişle, SGK’ya yüksek ücret düzeyinde prim ödemek. Bu nedenle çalışanlar genellikle SGK’ya ödenen primleri kendi adlarına takip etmek durumundadırlar. Sigortalının işverenin gerçek ücretin üzerinde prim ödeyip ödemediğini kontrol etmesi çok önemlidir. Aksi halde emeklilikte hayal kırıklığı yaşanabilir.
Emekli maaşını artırmanın bir diğer yöntemi de 2000 yılı Ocak ayından önceki askerlik ve doğum borçlarıdır. Bu dönem için borçlanma yapılırsa tavan, yani en yüksek tutar ödenerek borçlanma yapılırsa emekli aylığının artırılması mümkündür. Askerlik borcunun emekliliğe etkisi prim ödeme gün sayısı, askerlik süresi ve göstergeye göre değişmektedir.
Memur Emekli Maaşı Yükseltme
Memurun emekli maaşı, memurun rütbesine, rütbesine, hizmet süresine ve ek göstergeye göre belirlenir. Özellikle ek gösterge emeklilik üzerinde en etkili faktörlerden biridir. Ek gösterge, memurun görevine ve unvanına göre belirlenir. Gösterge ve katsayı sistemi, Ekim 2008’den önce işe başlayan memur maaşlarının hesaplanmasına dayanmaktadır.
Bu hesaplamaya göre 25 yıl görev yapmış bir memurun aylık oranı yüzde 75’tir. Yani aylık ortalama gelirin yüzde 75’i emekli maaşı olarak ödeniyor. Ekim 2008’den sonra ilk kez sigortalı olan memurlar, 25 yıl çalıştıkları için aylık ortalama kazançlarının ancak yüzde 50’sini emekli maaşı olarak alabiliyorlar. Dolayısıyla bu durum eski memur maaşları ile yeni memur maaşları arasında ortalama yüzde 30’luk bir fark oluşmasına neden oluyor.
Bağkur Emekli Maaşı Yükseltme
Bağ-Kur mensuplarının maaşlarının hesaplanmasında SSK mensupları ile aynı üç dönemli çalışmalar ve bu çalışmalar için belirlenen ücret oranları geçerlidir. 2000 öncesi dönemde Bağ-Kurlular yüksek bir gelir seviyesinin üzerinde prim ödemişlerse emekli maaşları daha yüksek oluyor. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra Bağ-Kur üyelerinin maaşları daha düşük hesaplanmaktadır. Bu nedenle yüksek emekli maaşı almak isteyen Bağ-Kur sigortalılarının prim kazançlarını artırmaları ve yüksek prim ödemeleri gerekmektedir.
Yorum