65
72 Paylaşım, 65 Beğeni

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınlarda hamilelik dönemlerinde sık görülen bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde enfeksiyon oldukça tehlikelidir. İdrarda yanma,  iç çamaşırda kan,  sık sık idrara çıkma,  idrar miktarında azalma,  kasık ağrısı,  vajinada yanma gibi belirtiler olduğunda enfeksiyon riski taşıyorsunuz demektir.

Bu enfeksiyon tedavi edilmediği sürece daha ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bunlara dikkat etmenizde yarar var. Bunun sonucunda ağrılı bir hamilelik geçirebilir ve düşük riskiniz olabiliyor. Özellikle su tüketiminizi arttırmanız gerekiyor. Ayrıca günlük iç çamaşırınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bunlar enfeksiyonu azaltır ve enfeksiyon oluşumunu  engeller. Hamilelik döneminde enfeksiyon zor bir süreçtir. Düzenli bir şekilde beslenmenize de dikkat etmeniz gerekiyor. 

İçindekiler

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Genel olarak hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu her tuvalet ihtiyacı sonrasında temiz tutulması gerekiyor. Ayrıca bol su içilmeli  ve bol bol meyve tüketilmelidir. Kesinlikle kıyafet seçimini de dar olmayacak şekilde tercih ediniz. Kendinizi stresten uzak tutunuz. Bunlar idrar yolu enfeksiyonuna yol açan etkenlerdir.

Eğer ateşiniz varsa ve de idrarda kötü koku var ise sakın bunları küçümsemeyiniz. Bunlara çok dikkat ediniz. Bu tür etkenler bebeğin doğumu için olumsuz yönde etki etmektedir. Hamilelik döneminde özellikle enfeksiyonu etkileyen bakteriler bulunuyor.

Özellikle enfeksiyon varsa bu bakteriler çoğalabiliyor. En çokta enfeksiyonu etkileyen nokta dışkıdaki bakteriler temizlenme esnasında önden arkaya doğru yapılmamasından da kaynaklanabiliyor. 

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyon Nedenleri 

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Hamilelikte görüldüğü kadar normal yaşam rutinine devam eden birçok kadında da görülebiliyor. Bakteriler çoğunlukla idrar yolunda bulunuyor. Erken teşhis edilmediği takdirde böbrek sorunlarına kadar neden olabiliyor.

Ayrıca bakterilerin birçok türü bulunuyor. Bu idrar yolu enfeksiyonu genelde hamileleri etkiliyor. Çoğunlukla hamile olmayıp idrar yolu enfeksiyonu geçirenler idrar yolu ile atabiliyorlar. Hamile olanların pekte kolay geçmiyor. Ayrıca şekerli sıvılarda oldukça enfeksiyonu tetikliyor. Bunlara çok dikkat ediniz.

İlginizi Çekebilir:  Sağlıklı Zayıflama Önerileri

İç çamaşırı seçiminizi de pamuklu olarak tercih ediniz. Bunlar enfeksiyon riskini azaltıyor. Kesinlikle idrar yolu testleri yaptırmanızda da fayda var. Ciddiye alınması gereken rahatsızlıklar arasında bulunuyor.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu İlacı

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Hamilelikte güvenli olan antibiotikler ile 3-7 günlük tedavi asemptomatik bakteriürinin ileri enfeksiyona ilerlemesini % 80-90 azaltmaktadır.
Gebelikte en sık kullanılan antibiotikler;Amoksisilin,Sefaleksin ve Nitrofurantoin içerenlerdir.Tedavi bitiminde mutlaka tekrar idrar kültürü yapılmalı, aylık olarak da tekrarlanmalıdır.Şikayetleri tekrarlayan veya geçmeyen hastalarda idame tedavisi verilmelidir.Ayrıca tekrarlayan enfeksiyonların varlığında mutlaka doğumsal idrar yolları anomalileri yönünden daha ileri araştırmalar yapılmalıdır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Sancı Yapar Mı

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu olduğunuzda idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, sık idrar çıkışı, bulanık ve kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı veya rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşayabilmektesiniz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi

Her kadın hamilelik döneminde farklı sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Kadınların hayatları boyunca sık sık karşılaştığı problemlerden biri tanesi de idrar yolu enfeksiyonu, hamilelikte de sık sık başlarına gelebilir. Peki, hamileler idrar yolu enfeksiyonundan doğal yollarla nasıl kurtulabilirler?

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonunu doğal yollarla tedavi edebilecek yollar sırasıyla:

Su

İdrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşayan gebeler her gün yeterli miktarda su içmesi gerekmektedir. Su alımı sizi daha sık idrara çıkarmakla birlikte, idrar yollarınızın bakterilerden temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Günde en az 8 ila 10 bardak arasında su içmeniz gerekmektedir. Su sizin hızlı iyileşmenizi sağlayacak. Su dışında taze meyve ve sebze suları da içebilirsiniz. Yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeleri tüketerek vücudunuzu nemli tutabilir ve sık idrara çıkmanızı arttırabilirsiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesi idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere hamilelikte birçok sorundan da kurtulmak için faydalıdır. Elma sirkesi idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmasını önleyebilen zengin bir enzim kaynağıdır.
Ayrıca elma sirkesi vücudun pH dengesini ayarlar. 1 bardak suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin, isteğe bağlı olarak, limon ve balla tatlandırabilirsiniz. Birkaç gün boyunca günde iki kez için.

İlginizi Çekebilir:  Sevgiliyle Yapılacak Aktiviteler Nelerdir?

Kızılcık suyu

Kızılcık suyunda bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyen ve enfeksiyonu önleyen çeşitli bileşikler bulunmaktadır.
Eşit miktarda şekersiz kızılcık suyu ve elma suyunu karıştırın. Bunu günde bir veya iki kez tüketin. Eğer, kızılcık haplarını veya kapsülleri almak isterseniz doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız.

Süzme yoğurdu

Gebelik sırasında idrar yolları enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda günde 1-2 kase süzme yoğurt yiyebilirsiniz.

Probiyotik bir besin olan süzme yoğurt idrar yolunda iyi bakterilerin gelişimini artırır ve bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturur. Ayrıca, süzme yoğurt sindirim sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizin işlevselliğini geliştirmesine de yardımcı olur.

Sıcak su torbası

Kurtarıcımız sıcak su torbası. Karnınızın üzerine sıcak su torbası uygulayarak mesane basıncını ve rahatsızlığını minimum seviyeye indirebilirsiniz. Sıcak su torbası iltihabın azalmasına yardımcı olmaktadır ve enfeksiyona neden olan bakterilerin gelişmesini engellediği bilinmektedir.

Sıcak küvet veya saunadan farklı olarak sıcak su torbası kullanmak ana vücut sıcaklığınız yükselmez ve bebeğinize zarar vermez.

Sıcak su torbanızı uzun süreli tutmayın. Belirli aralıklarla tekrarlayın ve 20 dakikadan fazla uygulamayın. Günde bir veya iki kez tekrarlayabilirsiniz.

Banyo da Özen Gösterin

Hamileyken ve idrar yolu enfeksiyonunuz varsa 5 dakika da bir wc çıkmanız gerekmektedir. İnsana zor gelse bile idrarınızı tutmamanız çok önemlidir. İdrardan sonra vajinanızı önden arkaya doğru güzelce silmeniz gerekir.

Cinsel bölgenizde kadın hijyen ürünlerinin yanı sıra sert sabunlar kullanmayın, vücudunuzun en zayıf yerlerinden biri olan vajinanın tahriş olmasına neden olabilirsiniz. 

Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında mutlaka idrarınızı yapmanız önemlidir.

İlginizi Çekebilir:  Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?

Genital bölgenizi kuru tutmaya yardımcı olacak pamuk iç çamaşırları tercih edin.

C vitamini

Hamilelik sırasında C vitamini fazla gıdalar yemek hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklıdır. Ayrıca, C vitamini idrar yolu enfeksiyonuna karşı korur ve tedavi etmeye yardımcı olur.

C vitamini, enfeksiyona neden olan bakterileri yok etmeye yardımcı olan idrar asiditesini arttırır. Ayrıca, bu vitamin, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına da yardımcı olur.
Yapılan bir araştırmada, günlük 100 mg askorbik asit alımının üriner enfeksiyonların azaltılmasında önemli bir rol oynadığını ve gebe kadınların sağlığını iyileştirdiğini bulundu.

C vitamininin bol olduğu kaynaklar kırmızı biber, portakal, greyfurt, çilek, maydanoz, lahana, brokoli ve kividir.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu tedavisine çok yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme, içeride büyüyen bebeğin, sağlıklı bir gelişme için gerekli tüm besin maddelerini almasını sağlar.

Rafine edilmiş veya işlenmiş gıdalar yerine daha sağlıklı gıdalar tercih etmelisiniz. Yaban mersini, portakal, ıspanak, kiraz, domates ve kabak gibi daha antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketin.

Bakterilerin dengesini düzeltmek için beslenmenize probiyotik gıdalar içeren yoğurtları ekleyin. Bir süre şeker içeren gıdalardan uzak durun. Ayrıca, kafein ve çikolatadan da kaçının. Çünkü bunlar mesaneyi tahriş edebilir ya da iltihaba neden olabilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

65
72 Paylaşım, 65 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Aman Tanrım Aman Tanrım
1
Aman Tanrım
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Komik Komik
0
Komik
İşe Yarar İşe Yarar
0
İşe Yarar
Kötü Kötü
0
Kötü
Olumsuz Olumsuz
0
Olumsuz