45
53 Paylaşım, 45 Beğeni

Hava Yastığı Nasıl Yapılır?

Günümüzde modern motorlu taşıtların vazgeçilmez güvenlik standartlarından biri olan ve otomobil tarihinin kaderini değiştiren icatlardan biri olan hava yastığı, genel olarak olası bir çarpışma anında saniyenin 1/10’undan kısa sürede açılarak yolcunun fiziksel zarar görmesini engelleyen bir güvenlik sistemidir. Kaza anında açılan hava yastığı, birkaç saniye geçtikten sonra kendiliğinden sönerek yolcunun hareket etmesini ve araçtan uzaklaşmasına imkân tanır.

İçindekiler

Hava Yastığı Nasıl Yapılır? Hava Yastığının Tarihçesi

Hava Yastığı Nasıl Yapılır? Hava yastığının otomobillerdeki kullanımının ilk çıkış noktası, John W. Hetrick adlı bir teknisyenin 1948 yılında ailesiyle birlikte otomobil kazası geçirmesi olmuştur. Bu kazadan sonra Hetrick’in savaş yıllarında kazandığı deneyimlerin katkısıyla hava yastığı projesini geliştirerek 1953 yılında aldığı patent, bugün tüm dünyada kullanılmakta olan hava yastıklarının temelini oluşturmaktadır.

Hetrick’in buluşu; General Motors, Ford, Mercedes gibi büyük otomobil firmalarının oldukça ilgisini çekmiş ve bu sayede gelişimi hız kazanmıştır. İlk olarak Mercedes 1967 yılında araçları için hava yastıkları geliştirmeye başladı. Ancak ilk hava yastığı örneklerinin kaza anında kendini otomatik olarak şişirecek yapıya sahip olmaması çalışmaların istenilen düzeye gelmesindeki en büyük engeldi.

İlginizi Çekebilir:  Kuşburnu faydaları nelerdir?

Tam bu sırada 1968 yılında John Pietz adlı bir kimyacı, bu sorunu çözdü ve yastığın sıkıştırılmış gaz yerine katı itici kullanarak otomatik olarak açılmasını sağladı. Otomobil üretim teknolojisinin gelişmesi aynı zamanda araçlardaki hız artışını da beraberinde getirmekteydi. Fakat artan hızlar kazalardaki ölüm sayılarını da arttırdı. Bu sebeple ABD’de 1969 da tüm araçlar için güvenlik sistemleri zorunlu hale getirildi. Daha sonrasında da tüm dünyada vazgeçilmez bir güvenlik unsuru olarak kullanılmaya başlandı.

Hava Yastığı Nasıl Yapılır?
Hava Yastığı Nasıl Yapılır?

Hava Yastığı Nasıl Açılır (Çalışır)?

Hava yastığı içinde ne var diye soracak olursanız, ince bir naylon iplikten yapılan hava yastığı, araç içinde belirlenen yerlerde ihtiyaç olduğu anda işlevini yerine getirecek biçimde katlı olarak durur. Modern araçlarda aracın donanım seviyelerine göre, sürücü ve yolcu koltuğunda bulunan ön hava yastıklarının yanı sıra, yan, baş, pencere (perde), tavan ve aynı zamanda diz hava yastığı da bulunabilmektedir.

Aracın çeşitli yerlerinde bulunan pek çok sensör ve çarpma sertliği hesaplayıcısı, hava yastıklarının aktive olup olmayacağını belirlemektedir. Olası bir kaza anında taşıt ani şekilde hız kaybeder. Elektronik sensörler bu ani değişimi fark eder ve darbenin şiddetini ölçerek hava yastığını –veya yastıklarını- tetikler. Hava yastığının açılması için çarpma sertliği hesaplayıcısı darbenin derecesini ölçer, çarpışma yeterince kuvvetliyse hava yastığı sistemi tetiklenir. Hava yastığının içinde bulunan kimyasal patlayıcının ateşlenmesiyle hava yastığına hızla nitrojen ya da argon gazı dolar ve yastık saniyenin sadece 1/10’undan daha kısa sürede açılır. Açıldıktan ve işlevini yerine sonra da hava yastığı yavaşça söner.

İlginizi Çekebilir:  Yeni Evliyken Aldatılmak

Kaza anında hangi hava yastığının açılacağı, darbenin aracın hangi tarafından alındığıyla ilişkili bir durumdur. Örneğin aracın ön tarafından yaşanan çarpışmalarda; sürücü ön hava yastığı ve ön yolcu ön hava yastığı açılırken, yandan gelen darbelerde kaza tarafındaki ön yan hava yastığı ve kaza tarafındaki kafa hava yastığı açılır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Araçların 10 yaşını doldurduktan sonra hava yastıklarının açılmama, patlama-yırtılma veya zamansız açılma gibi sorunlarla karşılaşıldığı zaman zaman rapor edilmektedir. Bu yüzden her 10 yılda bir hava yastıklarının uzman ve yetkili kurum ve kişilerce kontrol edilmesi önerilmektedir. Ayrıca sürücünün göğüs kafesi direksiyona en az 25 cm mesafede olmalıdır.

Emniyet kemeri mutlaka doğru bir şekilde takılı olmalı, en önemlisi de yolcu koltuğuna kesinlikle çocuk oturtulmamalıdır. Eğer çocuk zorunlu olarak ana kucağı ile yolcu koltuğunda bulundurulmak durumundaysa, yolcu tarafındaki hava yastığı (genelde sağ kapı iç tarafında bulunan) hava yastığı iptal butonuyla geçici olarak servis dışı bırakılmalıdır.

Hava Yastığı Fiyatları

Genel olarak bakıldığında araba hava yastığı fiyatları 800 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Hava yastığı fiyat anlamında marka model olarak değişmektedir. 2021

İlginizi Çekebilir:  Akciğer Kanseri Nedir?

Hava Yastığı Nasıl Yapılır?


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

45
53 Paylaşım, 45 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Aman Tanrım Aman Tanrım
0
Aman Tanrım
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Komik Komik
0
Komik
İşe Yarar İşe Yarar
0
İşe Yarar
Kötü Kötü
0
Kötü
Olumsuz Olumsuz
0
Olumsuz