Horlama Nedenleri, Ameliyatı Nedir Ve Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Horlama Nedenleri
Horlama ve uyku apnesi toplumumuzun en büyük sorunlarından bir tanesidir. Aslında bakarsanız çoğunluk horlamanın bir hastalık olduğunu düşünmez veya kabullenmez. Rahatsız edici bir gürültü olduğunu düşünürler. Uyku apnesi olan kişilerin gün içerisinde yaşamış oldukları yorgunluğun, boynun terlemesinin veya sinirli olmasının hastalığın semptomları arasında olduğunu bilmezler. Yeteri kadar bilinç oluşmadığı için çoğu kişi tedavi olmamaktadır. Peki toplumumuzu etkileyen bu hastalıkların tedavisi nasıl yapılır biliyor musunuz? 3 adet yöntemi vardır. Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yapmış olduğu bir takım cerrahi müdahaleler var. Bunlar, CPAP maskesi ve horlama protezi ile tedavidir.
Horlama ameliyatı nasıl yapılır?
Horlama ve uyku apnesi aslında zorlayıcı bir hastalıktır. Günün ortalama 7-8 saati uyuduğumuzu düşünürsek bir çok araştırmacının neden bu konuda çalıştığını anlamamız pekte zor olmaz. Ameliyat olmak isteyen bir bireyin ameliyat olabilmesi için asgari sağlık koşullarının karşılaması gerekir. Kontrolsüz bir diyabet yapmak veya kalp rahatsızlıkları ameliyat yapılmasını imkasız bir hale getirebilir. Uyku apnesi olan kişilerin, kilo problemi ve buna bağlı olarak bu tür hastalıkların olduğu görülmektedir. Bunun haricinde kilo problemi yaşayan birisinin zayıflamadan ameliyat yapılması, başarı şansını hemen hemen sıfıra düşürmektedir.
Horlama Ameliyatı Türleri
Burun (nazal) ameliyatları
Burun yolunda olan tıkanıklığın horlama ve uyku apnesine olan katkısı sebebiyle yapılır. Bunları hava yolunda eğrilik (deviasyonun) düzeltilmesi ve açılması, burun burundaki etlerin (konkaların) radyofrekans ile yakılarak küçültülmesidir. Bilindiği üzere burundan nefes almak uyku kalitesini artırmaktadır. Bu operasyonların tamamen etkisini göstermesi 3 ila 6 ay arasında görülmektedir. Bu operasyonları aslında sadece uyku kalitesi için gün içindeki yaşam kalitemiz için de düşünmeliyiz. Sürekli ağzından nefes alınması ile akciğerler normalden daha fazla büyüyerek ve kalbe baskı yaparak da pulmoner hipertansiyona da neden olurlar. Doğru teşhis için kulak burun boğaz muayenesi gerekmektedir. Konkaların sürekli şiş olma durumunda alerjik etkileri de düşünmek gerekir. Eğer böyle bir durum varsa alerji tedavisi de yapılması gerekir. Bununla birlikte horlama ve uyku apnesinin yutak bölgesinde meydana geldiği düşünüldüğünde bu operasyonların hastalığı azaltıcı etkisi çok azdır.
Yumuşak damak ve küçük dile yapılan ameliyatlar:
Horlama ve uyku apnesinin temelinde uyku sırasında yutak bölgesindeki dokuların hava yolunu tıkması vardır. Buradaki dokular küçük dil, yumuşak damak ve dil köküdür. Cerrahi müdahaleler ile buradaki dokuların bir kısmı çıkartılarak hava yolunun açılması sağlanır. Lazer veya radyo frekans yöntemleriyle (uvulapalatofaringoplasti, UUUP) bu sarkmış, gevşemiş dokuların bir kısmı çıkartılır. Bu ameliyatların üç ana komplikasyonu vardır. Bunlar: fazla doku çıkartılmasına bağlı olarak sesin incelmesi ve yediklerin burna kaçması; yetersiz cerrahi ve nazofaringeal stenozdur. Ayrıca bu operasyonların başarı oranı oldukça düşüktür ve nüks ihtimali vardır. Ameliyat sonrası ise oldukça ağrılı olmaktadır.
Alt çenenin ileriye doğru kaydırılması (ortognatik cerrahi)
Özellikle alt çenenin doğumsal olarak küçük ve geride olduğu durumlarda uygulanır. Alt çene cerrahi olarak üçe kırılır ve çene öne doğru konumlandırılır. Bu operasyon ile dil kökü de öne doğru gelerek hava yolu açılır. Oldukça etkili ve başarılıdır. Fakat iyileşme süreci yaklaşık 45 gün kadar sürmektedir. Hastalar bu süre zarfında pipet ile beslenmektedir ve hasta açısından problem yaratabilir.
Dil ve dil kökü ameliyatı:
Bu operasyonlarda amaçlanan dil kökünün öne doğru çekilmesidir. Yapılması zor bir operasyondur, iyileşme süreci hasta açısından sıkıntılıdır. Kilo problemi olan hastalarda yapılması uygun değildir. Öncelikle yapılması gereken bir diyet programı ile hastanın kilo verilmesini sağlamaktır.Cerrahi müdahaleler ve ameliyatların amacı tek seferde tedavi olmasının amaçlanmasıdır. Fakat ne yazık ki bu çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Ameliyat ise bazen başlı başına bir risk olabilmektedir. Diğer bir alternatif tedavi yöntemi olan horlama protezi, ameliyata göre daha etkili ve daha acısızdır.
Horlama Nedenleri, Ameliyatı Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1
youtube beğeni satın al