Kefir, aklımızda genellikle “içmesi zor, tadı da baya kötü” şeklinde yer eden bir içeceğimiz. Evet belki tadı pek güzel olmayabilir, ancak vücudunuza sağladığı faydaları öğrenince o tadı görmezden gelecek ve sürekli içmeye başlayacaksınız. Yazımızda kefir hakkına bilmediğiniz ve öğrenmek istediğiniz faydalarını ve nasıl mayalanması gerektiğini anlatıyor olacağız.
İçindekiler
Kefir Nedir?
Sadece günümüzde değil, çok eski tarihlerden beri kullanılan kefir neredeyse bilinen her derde deva olabiliyor. Kullanılan ilk bölge olarak Kafkas dağları gösteriliyor. Kafkas dağlarında ortaya çıkıp, Gürcistan ve Rusya gibi ülkelere yayılmaya başladıktan sonra, Rus doktorları tarafından inanılmaz faydaları keşfediliyor ve tüberküloz tedavisinde kullanılmaya başlanıyor.
Her derde şifa olan kefir, tıpkı yoğurt gibi mayalanarak elde edilen bir içecek. Aynı zamanda probiyotik bir gıdadır. Genellikle keçi ve inek sütünden elde edilen bir maya ile yapılır ve tadı tıpkı ayrana benzer, ancak biraz daha ekşidir. Bu ekşiliğe sebebiyet olan şey ise süt’ün fermantasyon sürecinin diğer içeceklere göre farklı işlemesi.
İçerisinde bulunan sindirime yardımcı bakteriler, kefiri süt ve yoğurttan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi. Sadece sindirime yardımcı bakteriler değil, aynı zamanda içerisinde kalsiyum, magnezyum, B12 vitamini, K2 vitamini, folik asit ve daha sayamayacağımız onlarca vitamin ve mineral barındırır. Bu nedenledir ki kefire “her derde deva içecek” deniyor. E peki her şeyi saydık, faydaları nedir bu kefirin diye soruyorsanız, hadi o zaman kefirin faydalarından bahsedelim.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir gerçek anlamda neredeyse her derdinize deva olabilecek bir içecek. Şimdi size abartıyor gibi gelebiliriz, ancak birazdan faydalarını saydığımızda şaşkınlıkla bize inanacaksınız. En önemli faydalarından biri, tabi ki aklımıza kefir dendiğinde ilk gelen fayda olarak sindirimi rahatlatması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Gelin kefirin faydalarına tümüyle bir göz atalım.
Sindirim sistemini düzenler
Kefirden elde edilen süt ve yoğurt, sindirim sistemini tam anlamıyla rahatlatır ve düzene sokar. İçerisinde barındırdığı probiyotikler sayesinde, bağırsaklarda oluşan ülser gibi ciddi problemlerin önüne geçer, ishal ya da kabızlık gibi sorunların düzelmesi konusunda da yardımcı olur. Mide yanması, ülser ve ayrıca hazımsızlık gibi problemleri giderme konusunda oldukça etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kefir, günde 1 bardak tüketildiği zaman vücutta toksin oluşumunu etkili bir biçimde azaltıyor ve bağışıklık sistemine zarar veren mikroorganizmaların yok olmasını sağlıyor. Ayrıca içerisinde barındırdığı folat ve biotin gibi besinler sayesinde daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlıyor ve kan basıncını düşürüp, kolesterolü de dengelemenize yardımcı oluyor.
Kemik güçlenmesine yardımcı oluyor
İçerisinde bulundurduğu yüksek miktarda kalsiyum sayesinde, kemik gelişimi konusunda oldukça etkili bir içecek olan kefir, gelişim çağındaki çocuklarda ve yaşlılıktan dolayı kemik zayıflığı çeken insanlarda oldukça fayda sağlıyor. Ancak, 2 yaşından küçük çocukların tüketmesi pek önerilmiyor, yetişkin insanların ise günde 1 bardaktan fazla kefir kullanmaması tavsiye ediliyor. Evde kendinizin mayaladığı kefir, günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse %30’unu karşılamaya yetiyor.
Depresyona iyi geliyor
Yüksek miktarda B vitamini içeriği sayesinde, sinirlerde gevşeme ve yatıştırıcı özelliği bulunan kefir, depresyonda olan insanlar için rahatlamaya olanak sağlıyor. Aynı zamanda ferahlatıcı bir içecek olduğu için, stresli ve sıkışmış hissettiğinizde 1 bardak kefir tüketirseniz eğer, hem vücudunuzu rahatlatmış hem de beyninizi gevşetmiş olursunuz.
Cilt güzelliğine yardımcı oluyor
Doğal dengesi bozulan bağırsaklara iyi gelip, düzenli kullanımı sayesinde sindirimi kolaylaştırdığı için kefir, ciltte oluşan sivilce ve sedef gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Aynı zamanda vücudunuzda ortaya çıkan kızarıklıklar ve egzama gibi rahatsızlıkların da azalmasına yardımcı oluyor. Probiyotik bir besin olmasından dolayı, cildinizde bulunan her türlü yaranın ve diğer lekelerin azalmasına katkıda bulunuyor.
Kefirin diğer faydaları nelerdir?
Kefir, sadece yukarıda saydığımız faydalara sahip değil ve daha bir çok hastalığa ve rahatsızlığa iyi geliyor. İçerisinde bulunan probiyotikler ve iyi huylu bakteriler sayesinde sindirim sisteminden, bağışıklığa, kansere karşı onarımdan, sinüzite kadar iyi geliyor. Kefirin diğer faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz;
- Böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi geliyor.
- Kolesterolün dengelenmesi ve düşmesi konusunda destekleyici.
- Kanser hücrelerinin büyümesini engelleyip, azalmasına yardımcı oluyor.
- Mide ülseri tedavisinde kullanılıyor.
- Gastrit rahatsızlığına iyi geliyor.
- Kalp rahatsızlıklarını gideriyor.
- Safra kesesi taşlarının dökülmesi konusunda oldukça etkilidir.
- Saç dökülmesini önler ve saçta canlanma sağlar.
- Alerjilere karşı iyi gelir.
- Stres ve depresyonu azaltır.
- Uyku problemlerine karşı oldukça etkilidir.
- Diş eti hastalıklarına iyi gelir.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Gut hastalığı tedavisinde kullanılır.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Ağız kokusunu engelleme konusunda oldukça etkilidir.
- Sinüzit ve bronşite iyi gelir.
- Göz sağlığı konusunda yardımcı olur.
Evde Kefir Nasıl Mayalanır? Nasıl Yapılır? Evde kefir nasıl Yapılır?
Evde kefir yapmak isteyenler için öncelikle süt temini en önemli noktadır. Süt kesinlikle paket olarak satılanlardan olmamalı, mümkünse yeni sağılmış doğal keçi veya inek sütü olmalı. Ancak büyük şehirlerde doğal sütü bulmak o kadar da kolay olmuyor, bu nedenle günlük cam şişe sütleri de kullanabilirsiniz. Onun dışına kefir tanelerini de güvendiğiniz bir yerden almanızı öneriyoruz.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı kefir mayası (kefir taneleri)
- 1 litre keçi veya inek sütü (Bulunamazsa günlük şişe süt)
- Cam kavanoz
- Plastik süzgeç
Yapılışı:
- Öncelikle sütü bir tencereye alıp, oda sıcaklığına gelene kadar ısıtıyoruz. Oda sıcaklığından kastımız yaklaşık olarak 25 derecedir, süte elinizi soktuğunuzda hafif bir ılıklık hissediyorsanız doğru dereceyi bulmuşsunuz demektir.
- İstenilen sıcaklığa getirdiğiniz sütü tencereden, cam kavanoza boşaltıyoruz. Eğer cam kavanozunuz biraz serinse sıcaklığı ona göre hesaplayarak ayarlamanız iyi olacaktır. Ya sütünüzü biraz daha ısıtıp ondan sonra koyabilirsiniz ya da kavanozun içerisinde ılık hale gelmesini bekleyebilirsiniz.
- Kavanozu mümkünse büyük seçmeye özen gösterin, çünkü kefir mayalandıkça büyüyecektir.
- Sütü kavanoza koyduktan sonra, üstüne 2 kaşık kefir mayamızı ilave ediyoruz ve tahta kaşık yardımıyla yavaşça karıştırıyoruz.
- Kavanozun üst kısmında bir bardak boşluk bırakmak iyi olacaktır.
- Kavanozun kapağını hafifçe aralık bırakarak kapatıyoruz. Mermer gibi zeminlere koyup sıcaklığını kaybettirmemek için, altına bir bez koyuyoruz ve aynı şekilde üstünü de bir bez yardımıyla kapatıyoruz.
- Oda sıcaklığında yaklaşık 1 gün kadar süreyle bekliyoruz.
- Mayalanma işlemi bittikten sonra 1 gün kadar da buzdolabında bekletiyoruz ki tadı tam olarak otursun.
- Ve son olarak plastik bir süzgeç yardımıyla mayayı süzüyoruz.
- Süzgeçte kalan mayaları ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Tekrar kullanabilir veya komşularınızla paylaşabilirsiniz.
Kefir Nedir? Kefir Nasıl Mayalanır? Kefir Faydaları Nelerdir?