Sağlık bölümümüzde sizler için Mide Kanseri Nedir ? Nasıl Ortaya Çıkar ? başlıklı yazımızı hazırladık.
Mide kanseri dünyada en sık görülen 4.kanser türüdür. Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin insan mide kanserine yakalanır. Mide kanserinin nedenleri arasında beslenme alışkanlıklarını ve sigara-alkol kullanımını örnek olarak gösterebiliriz. Mide kanseri, midenin herhangi bir noktasına yerleşen kötü huylu hücrelerin çoğalması ile ortaya çıkar. Mide kanseri zamanla lenf bezlerine, karaciğere ve akciğere yayılır. Mide mukozasında kötü huylu tümörler birikmeye başlar. Mide kanserinden her yıl dünya genelinde 800 bin insan hayatını kaybetmektedir. Erkeklerde mide kanseri kadınlara göre daha çok görülür. Teknolojik imkanların gelişmesi ile birlikte mide kanserlerinin teşhis ve tedavisi kolaylaşmıştır. Doğru tedavi yöntemleri ile mide kanseri kontrol altına alınabilir. Uzman kontrolünde doğru beslenme yöntemleri ile mide kanserinden korunabilir ve mide kanserini atlatabilirsiniz.
İçindekiler
Mide Kanseri Nedenleri Ve Risk Faktörleri
Mide kanserinin birçok nedeni vardır. Sindirim sistemi organlarından herhangi birinde bu kanser başlayıp zamana tüm mideye yayılabilir. Mide kanseri sindirim sisteminde yer alan tüm organları etkiler. Mide kanseri risk faktörleri şunlardır:
- 1-Beslenme şekli: Mide kanserinin en önemli sebebi yanlış beslenme şeklidir. Mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlu besinler, salamura sebzeler ve işlenmiş gıdalar mide kanseri oluşumunu tetikler. Korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz usulü hafif beslenme şeklidir. Organik ve taze meyve ve sebze tüketmelisiniz.
- 2-Enfeksiyonlar: Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de H.plori enfeksiyonudur. Mide kanserine sebep olarak gösterilen bu virüs %80 oranında etkili bir kanser nedenidir.
- 3-Sigara ve alkol kullanımı: Önlenebilir mide kanseri nedeni sigara ve alkol tüketimidir. Alkol ve sigaradan uzak durarak mide kanser riskini düşürebilirsiniz.
- 4-Genetik: Mide kanserinde de diğer tüm kanserlerde de olduğu gibi genetik faktörler etkilidir. Mide kanseri vakalarının %10’unda genetik faktörler etkilidir.
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanseri erken dönemde belirti vermez. Kanser belirtileri arasında ilk göze çarpan belirti hazımsızlık ve şişkinlik durumudur. Etli gıdalara karşı kişide isteksizlik görülür. İlerleyen safhalarda karın ağrısı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik oluşması ve kilo kayıpları görülür. 40 yaş üstü kişilerde hazımsızlık ve kilo kaybı mutlaka önemsenmelidir. Sayılan belirtileri yaşayan kişilerin mide kanseri olduğu kesin olarak söylenemez. Kesin sonuç uzman hekimlerin yapacağı tetkik ve incelemeler ile ortaya çıkar. Mide kanseri olan kişi yemek yerken az yediği halde doyduğunu hisseder. Uzun süre midesinde doluluk hissi yaşar. Bu da kişide kilo kaybına neden olur. Mide kanseri olan kişinin mide içinde kanamalar meydana gelir. Sürekli kanamalar kişide kansızlığa neden olur. Kırmızı kan hücreleri azalmaya başlar. Kişi nefes alıp verirken zorlanır. Bazı zamanlar kusarken kan kusar. Mide kanseri olan kişinin kan pıtısı yüksektir. Bu yüzden ani göğüs ağrısı çeker. Nefes darlığı yüzünden bacaklar şişer. Acil olarak kanın pıhtılaşmasını önlemek gerekir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.
Mide Kanseri Tanısı ve Tedavisi
Erken teşhis tedavi başarısı için önemlidir. Mide sorunu yaşayan kişiler vakit kaybetmeden uzman doktora görünmelidir. Uzman doktor endoskopi yöntemi ile mide içini ışıklı kamera ile izler. Anormal görülen kesimler için parça alınarak biyopsi yapılır. Endoskopi yöntemi ile
hastalık erken dönemde teşhis edilir. Endoskopi yönteminin yanı sıra kontra salı grafilerle de kanser hastalığının teşhisi konulabilir. Mide kanseri tanısı konulduktan sonra uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Mide kanserinden korunmak için beslenme alışkanlığına dikkat etmek gerekir. İdeal vücut ölçülerinizi korumalısınız. Sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz.